RAZVOJ INFEKCIJE I BOLESTI

Bakterija borelije za razliku od ostalih infektivnih uzročnika, ima MULTIPLE specifičnosti, teško se dijagnosticira i ne može se izliječiti antibioticima.

Da bi shvatili kompleksnost ove infekcije potrebno analizirati forme bakterije, (BLP) toksične lipoproteine, koinfekcije i reakcije imunološkog sustava kada je ona uzrok oboljenja.

images (24)VIŠE O FORMAMA BAKTERIJE MOŽETE POGLEDATI OVDJE

Bakterija borelije može postojati u 3 forme: spiroheti, jednostrukom ili višestrukom cističnom obliku i formi CWD (oblika bez stanične stjenke). U formi spirohete dok je u pokretu ispušta svoje bakterijske lipoproteine.

Bakterijski lipoproteini BLP, koje bakterija borelije dok je u formi spirohete ispušta prilikom kretanja, su za stanice NEUROTOKSINI, odnostno gdje god BLB dođu u kontakt sa stanicom IZAZIVAJU UPALU, IMUNOLOŠKO POSREDOVANU REAKCIJU ILI UNIŠTENJE STANICE.

Reakcije imunoloških stanica najčešće nastaju upravo na bakterijske lipoproteine borelije koji se nalaze na površini stanica.

20180115_171423      20180115_163119

Na slici je prikazana bakterija borelije, a okolo nje, njezini bakterijski lipoproteini.

Svaka bakterija posjeduje specifične ANTIGENE. Antigeni su kao otisci prstiju i na temelju njih TOČNO ZNAMO O KOJOJ SE VRSTI BAKTERIJE RADI.

Kod bakterije borelije za razliku od ostalih infekcija, imamo vrlo učestao pojam prilikom tumačenja pozitivnih nalaza kao “lažno pozitivnih nalaza”.

S obzirom na specifične antigene, takvo tumačenje jasno ne postoji, odnosno ukoliko imamo prisustvo protutijela onda imamo i prisustvo bakterije.

images (1) PRIMJER PACIJENTICE

Ova informacija je vrlo indikativna, jer smo kod raznih slučajeva tzv. “autoimunih bolesti” pronašli protutijela na bakteriju borelije u 99% slučajeva.

Negiranja pozitivnih nalaza i dokazanih infekcija borelioze, našli u gotovo istom postotku, naročito kod uspostavljanja dijagnoze multiple skleroze.

____________________________________________________

RAZVOJ INFEKCIJE, IMUNOLOŠKE REAKCIJE I KOINFEKCIJA BAKTERIJE BORELIJE

Primarni informator da se u tijelu nalaze patogeni mikroorganizmi su DENDRITIIČKE STANICE.

20180115_163237 

Njihov zadatak je da IZLOŽE BAKTERIJSKI ANTIGEN na svojoj površini, čime pomažu LIMFOCITIMA u PREPOZNAVANJU ANTIGENA BAKTERIJE i potiču njihovu aktivaciju. 

Dendritičke stanice će, ukoliko dođu u kontakt sa bakterijom borelije biti prvi informatori o njenom prisustvu u organizmu, te potaknuti aktivaciju LIMFOCITA.

20180115_163257 (1).jpg

Prvi će se formulirati pomoćni T – limfociti, koji prepoznaju bakterijski antigen, te potaknuti razvoj B – limfocita, koji će proizvesti PROTUTIJELO – ODGOVOR NA BAKTERIJSKI ANTIGEN.

Zatim dolazi do razvoja citotoksičnih T lifmocita, koji imaju zadatak eliminirati unutarstanični patogeni organizam – bakteriju borelije i aktivacije NK stanica – “stanica ubojica” koje imaju isti zadatak kao i citotoksične stanice a to je: uništavanje stanice na kojoj se nalazi ANTIGEN patogenog miroorganizma za koji postoji protutijelo.

20180115_170852 (1)

Dakle, pri svakoj imunološkoj reakciji primarno imamo UZROK– patogeni mikroorganizam, nakon čega se proizvodi specifično PROTUTIJELO koje definira VRSTU INFEKCIJE na koju se aktiviraju specifični IMUNOLOŠKI ODGOVORI sa ciljem uništenja mikroorganizma odnosno svega što sadrži njegovu informaciju.

Bakterija borelije za razliku od virusa i ostalih mikrooranizama je vrlo kompleksna i najčešće izaziva imunološko posredovana stanja koja dovode do oštećenja stanica i od imunoloških stanica zbog svojih toksičnih lipoproteina.

20180115_163409

S obzirom na spirohetalnu formu bakterija borelije može penetrirati u svaku stanicu dok njenitoksični lipoproteini ostaju na POVRŠINI STANICE. 

NK OBRAMBENE STANICE NE RAZLIKUJU BAKTERIJU OD BAKTERIJSKOG LIPOPROTEINA S OBZIROM DA JE INFORMACIJA ANTIGENA NA STANICI ISTA KAO I BAKTERIJE ZA KOJU POSTOJI INFORMACIJA DA JE STRANO TIJELO.

I zato u ovom trenutku ne nastaje “autoimuna reakcija” pri kojoj imunitet ne zna što čini, nego imunološke stanice, s obzirom da bakterija ulazeći u stanicu na površini stanice ostavlja toksične lipoproteine, NK stanica u nemogućnosti razlikovanja bakterije i stanice na kojoj se nalazi lipoprotein, napada stanicu koja je sada za njega informirana antigenom bakterije.

20180115_163425

Bakterija će zbog spirohetalnog oblika ući u stanicu, gdje će biti zaštićena i od imunološkog sustava i od antibiotika. Unutar stanice bakterija se može razmnožavati i promjeniti formu u cističnu ili oblik bez stanične stjenke. NK stanice će nastaviti UNIŠTAVATI SVAKO STANIČNO TKIVO NA KOJEMU SE NALAZE BAKTERIJSKI LIPOPROTEINI, što znači sva mjesta gdje se bakterija kretala, dok bakteriju neće biti u mogućnosti uništiti.

Sami bakterijski lipoproteini su u organizmu neurotoksini koji uništavaju stanice.

20180115_163507

BAKTERIJA BORELIJE UZROKUJE MULTIPLU ŠTETU

  1. Sama bakterija oštećuje stanice, kao i njeni lipoproteini

  2. Imunološke stanice (NK stanice i citotoksični limfociti) napadaju stanice na kojima se nalaze lipoproteini te je dodatno uništavaju.

  3. U oštećenu stanicu vrlo lako penetriraju nakon toga sve ostale infekcije – prvenstveno virusne.

Zbog ovakvog specifičnog mehanizma koji ima svaku logiku, sve infektološke, imunološke i radiološke pretrage u medicini jasno će vam dokazati da je borelija u najvećem broju slučajeva uzrok tzv “autoimunih”, kao i drugih neuroloških bolesti.

Da bi se to dodatno potvrdilo pacijenti koji su liječili neuroboreliozu umjesto “multiplu sklerozu” danas imaju remisiju bolesti ili su kompletno izliječeni što možemo dokazati na stotinama primjera konkretnih medicinskih nalaza koje ćemo vam predstaviti na našim stranicama i video materijalima.

Unatoč tome u današnjem zdravstvu dijagnostika i liječenje se neće usmjeriti na uzrok, već na simptome.