SIMPTOMI LAJMSKE BOLESTI

“Lyme disease – the great pretender”

Lajmska borelioza  često je zvana i “veliki imitator” jer se skriva pod desetcima simptomatski dijagnoza kojima je zapravo uzročnik, a najčešće su: multipla skleroza, artritis, karditis, smetnje provođenja AV noda, chronova bolest, guillain barre-ov sindrom, lupus, fibromialgija, sindrom kroničnog umora, parkinsonova bolest, depresija, napadi panike i anksiozna stanja, kožne infekcije.

 

Prva- rana faza borelioze nastupa nekoliko sati do nekoliko tjedana od zaraze. NAJČEŠĆE PROLAZI BEZ IKAKVIH SIMPTOMA.

Simptomi koji se mogu pojaviti su: crvenilo na mjestu uboda ukoliko je postojala prethodna infekcija, meningizam (blaga ukočenost vrata), blago povišena temperatura, mučnina, bolovi u trbuhu, oslabljen vid na jedno ili oba oka, umor, klonulost.

Ova faza najčešće prolazi bez izraženih simptoma.

 

 

Druga- kasna faza borelioze razvija se nakon nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci od zaraze.

Najčešči simptomi koji se mogu pojaviti su: serozni meningitis, paraliza moždanih živaca, artritis, nelagoda u prsištu, bolovi u prsnom košu, vrtoglavice, nesvjestice, povišena temperatura, probavne smetnje, aritmije, bradikardija, tahikardija, av blokovi 2 i 3 stupnja, tremor ruku i nogu, kroničan umor i dekoncentracija, trnci u rukama i nogama, apneja- zastoj disanja u snu, bolni meningoradikulitis, encefalitis (upala mozga), kranijalni mono ili polineuritis, mijelitis, ataksija i još desetak raznih simptoma.

Može se pojaviti samo jedan ili više simptoma.

 

Treća faza borelioze- razvija se makon nekoliko mjeseci do nekoliko godina od zaraze.

Razvija se u 70% bolesnika koji nisu pravovremeno liječeni. Simptomi su: teško oštećenje centralnog i perifernog živčanog sustava, miozitis, granulomatozni tumor CNS-a, vrtoglavice i nesvjestice, degenerativne promjene na zglobovima sa gubitkom hrskavice, neuropatija, gubitak pamćenja, srčani blokovi 2 i 3 stupnja, artritis, teška psihička oboljenja, panični napadi, agorafobija, klaustrofobija, dermatitis, anksioznost, promjena temperature, apneja, multipla skleroza, kroničan umor, depresija, psihoza, parkinsonova bolest, alzheimer, i još pedesetak kliničkih stanja.

Može se pojaviti samo jedan ili više simptoma.

 

Prema istraživanjima koje smo proveli sa međunarodnim udrugama veliki broj zdravih osoba imalo je također pozitivna protutijela na boreliju bez simptomatike ili dijagnosticirane simptomatske bolesti. Zaključak toga je da se iz svake infekcije ne razvijaju simptomatska stanja i da bakterija može mirovati godinama u cističnom obliku bez posljedica. Istraživanjem se pokušalo dokazati da je u epidemiološkim područjima u kojem je i RH gotovo nemoguće ne biti u kontaktu bakterijom, s obzirom da su osobe na našim područjima isvakodnevno izložene prijenosnicima – krpeljima.

U 99% slučajeva kroničnih bolesti pacijenata koji su nam se obratili i naknadno bili testirani, infekcija borelijom nije testirana ili ukoliko je testirana nije bila postavljena kao primarna dijagnoza, već su se pacijenti vodili pod raznim simptomatskim dijagnozama. Zbog takvog pristupa kod većine ostale su trajne posljedice koje su mogle biti spriječene pravovremenom dijagnostikom i liječenjem.

S obzirom na način testiranja u nadležnim institucijama i pristup ovoj bolesti u RH izrazito savjetujemo vam da se obratite Društvu za sve informacije kako bi se izbjegla potencijalno teška zdravstvena stanja kojima smo svjedočili svih ovih godina zbog izostavljanja borelije kao uzročnika bolesti.

tags: simptomi borelije, simptomi lajmske bolesti, faze borelioze, infekcija boreliozom, 

 

Svi sadržaji objavljeni na stranicama http://www.lajmskaborelioza.com su privatno vlasništvo Biocentra d.o.o., uključujući tekstualne, grafičke i ostale materijale, te su zaštićeni su autorskim pravima sukladno Zakonu o autorskim pravima RH. Protiv prekršitelja autorskih prava bez upozorenja biti će pokrenute pravne mjere sukladno Zakonu o autorskim pravima. Informacije na stranicama su informativne prirode i nisu namjenjene u službene medicinske svrhe, već kao iskustveni, znanstveni i istraživački materijal.